Wat is dat nou, FODMAP?

Je hebt het me in mijn eerdere berichten al een paar keer zien noemen: FODMAP.

FODMAP is een Engelstalige afkorting en staat voor Fermenteerbare Oligosachariden Disacchariden Monosachariden And Polyolen. FODMAP's zijn specifieke koolhydraten (suikermoleculen) die slecht of helemaal niet afgebroken worden in de dunne darm.

Voorbeelden van Fermenteerbare Oligosachariden zijn fructanen en fructo-oligosacchariden in granen en groenten en galactanen/galacto-oligosacchariden in peulvruchten.
Bij Disacchariden kan je denken aan lactose in melk(producten).
Bij Monosachariden aan fructose in fruit.
Een voorbeeld van Polyolen is sorbitol in gezoete producten.

Als je op het woord FODMAP googelt dan kom je het voornamelijk tegen in combinatie met de term 'dieet'. Zoals al doet vermoeden houdt het dieet rekening met de bovengenoemde FODMAP's.

Mensen met de diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) kunnen gebaat zijn bij het volgen van dit dieet.

Het FODMAP-arme dieet houdt rekening met álle FODMAP's en dit houdt in dat geen van de FODMAP's voorkomen in je voeding als je dit dieet volgt. Andere termen die kan je tegenkomen zijn FODMAP beperkt dieet of FODMAP-low.

Wanneer je met dit dieet begint start je met de zogenoemde eliminatiefase. In deze fase die 6-8 weken duurt sluit je alle FODMAP's uit van je voeding. Hierdoor komen je darmen tot rust. Het is trouwens erg verstandig om dit dieet te starten onder begeleiding van een diëtist(e) die bekend is met het dieet om er voor te zorgen dat je geen voedingsstoffen tekort komt,

Na de eliminatiefase ga je herintroduceren. Dan test je steeds één item uit een voedselgroep, bijvoorbeeld tarwe of lactose. Ook in deze periode is het verstandig dit te doen onder begeleiding van een diëtist(e). Hij of zij kan je heel goed uitleggen hoe de herintroductieperiode werkt en wat je wel en niet moet doen.

Wil je er meer over lezen? Zelf vind ik dat Natuur Diëtisten Nederland er in 2014 een duidelijk artikel over hebben gepubliceerd. Lees het artikel hier.
Ook deze website geeft er heldere informatie over: fodmapdieet.nl

Wist je dat je aan de rechterkant van de pagina mijn andere berichten kan lezen?

Reacties