Oligosachariden

Het FODMAP dieet is bedoeld voor mensen met het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Uit onderzoek is gebleken dat zo'n 75% van de mensen met PDS baat hebben bij dit dieet.

FODMAP is een afkorting, in een eerder blog legde ik al uit waar deze letters voor staan.

In dit blog vertel ik meer over de 'O' die staat voor Oligosachariden.
Oligosachariden zijn kleine moleculen van 3-9 aan elkaar gekoppelde suikers. 'Sacharide' is simpelweg een ander woord voor suiker.

Van de oligosachariden geven de fructanen en galactanen over het algemeen de meeste klachten.

Waar zitten die dan in? De voornaamste bronnen van fructanen zijn tarweproducten, rogge, enkele groenten, zoals asperge, uien en familie daarvan zoals knoflook, en enkele fruitsoorten en bijvoorbeeld nootjes als cashew- en pistachenoten.

Andere bronnen van fructanen zijn inulines en fructo-oligosacharide die als prebiotica zijn toegevoegd aan bepaalde magere yoghurtsoorten en melkdranken en aan sommige voedingsvezelpreparaten. De voedingsindustrie gebruikt inuline als productverbeteraar in o.a. magere melkproducten.

Fructanen zijn waarschijnlijk de grootste veroorzakers van symptomen van PDS, vermoedelijk omdat de meeste mensen er veel van eten. Niemand blijkt overigens in staat om fructanen te verteren.

Galactanen zitten in peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. Net als fructanen kunnen galactanen door niemand worden verteerd of geabsorbeerd en kunnen bij mensen met PDS veel klachten veroorzaken.

Bronnen:
www.fodmapdieet.nl
http://centrumvoorvoedingsintolerantie.nl


Reacties