Ovenschotel met prei, aardappel en gehakt

Soms heb je gewoon geen zin om heel lang in de keuken te staan. Of ben je een dag weg waardoor je 's avonds niet veel tijd hebt om nog iets klaar te maken.

In beide gevallen vind ik een ovenschotel super handig. Met een ovenschotel die niet te veel voorbereidingstijd kost sla je 2 vliegen in één klap. Je staat namelijk niet lang in de keuken en je kan 'm van te voren klaar maken en in de koelkast zetten. Hoef je 'm bij thuiskomst alleen nog maar de oven in te schuiven.

Een makkelijke ovenschotel vind ik die met prei, aardappel en gehakt. En oh wat hadden wij deze ovenschotel thuis graag eerder ontdekt! Toen we 'm eenmaal gemaakt (en gegeten natuurlijk!) hadden vonden we dit toch wel één van de betere recepten voor een ovenschotel.


Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 3 preien*
  • 850 gr vastkokende aardappels
  • 500 gr gehakt
  • 1 ei
  • 150 gram geraspte kaas
  • knoflookolie** of olijfolie
  • 1 tablet kippenbouillon (Maggi)
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • evt. een beetje kurkuma
  • 200 ml lactose vrije crème fraîche (of andere room als je daar voorkeur voor hebt)

* let op: van de prei gebruik je alleen het groene deel, dus kies je prei uit met veel groen (dat er ook nog een beetje uit ziet).

Tip: als je het echt easy en snel wil doen, neem je kant-en-klare aardappelschijfjes die al voorgekookt zijn.


Zo maak je het klaar:

  1. Als je verse aardappels hebt (en dus geen kant-en-klare voorgekookte: schil deze en kook ze een minuut of 10. Laat ze daarna goed afkoelen (eventueel in koud water) en snij er plakken van.
  2. Verwarm de oven op 200 graden.
  3. Snij de groene delen van de prei in reepjes en was goed al het zand er uit. Ik snij zelf ook altijd de lichtgroene delen mee, de witte delen zijn niet OK binnen het FODMAP dieet.
  4. Roerbak de prei ongeveer 5 minuten in een koekenpan met knoflookolie** of olijfolie.
  5. Voeg het gehakt toe.
  6. Voeg een eetlepel kerriepoeder toe en, als je dit lekker vindt, een halve eetlepel kurkuma. Als je er erg van houdt, kan je naar smaak nog wat extra kerriepoeder toevoegen.
  7. Verkruimel het tablet kippenbouillon boven de pan.
  8. Rul het gehakt en schep de inhoud van de koekenpan goed om zodat ook het gehakt goed gaart.
  9. Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de schaal.
  10. Het mengsel van prei, gehakt en de kruiden verdeel je daar over heen.
  11. Daar bovenop leg je de andere helft van de gebakken aardappels.
  12. Mix de room met één ei en doe hier een beetje zout en peper bij.
  13. Verdeel dit roommengsel over de bovenste laag gebakken aardappels.
  14. Tot slot bestrooi je het geheel met de geraspte kaas.
Als de oven op temperatuur is gaat dit 25 tot 30 minuten de oven in. Hou hiervoor de bovenste kaaslaag in de gaten. Wanneer deze mooi gekleurd is, is je ovenschotel klaar.

Eet smakelijk!


** knoflook lost op in water maar niet in olie. Heb jij al goede olie gevonden én getest én geen last? Gebruik dan die olie. Heb dit nog niet, gebruik dan olijfolie. Binnenkort blog ik over 2 knoflookvervangers.

Ken je mijn Facebookpagina al? Ik zou het leuk vinden als je 'm liket!




Reacties