Courgettesoep

Onlangs kregen wij een courgette cadeau. Niet zomaar één, nee, deze kwam vers uit de moestuin. Ik moest wel lachen om de vorm, maar ach, waarom ook niet.

En dan zit je dus met een grote courgette. Teveel voor door een pastagerecht, maar wat maak je er dan wel mee? Juist: heerlijke courgettesoep.

Wat je nodig hebt voor 4 personen


  • 2 of 3 courgettes, afhankelijk van hoe groot ze zijn en van hoeveel 'groen' je zelf houdt
  • 1 bosje lenteui (je gebruikt alleen de groene delen)
  • 125 ml (lactosevrije) slagroom*
  • 1 blokje kippenbouillon
  • bakje zalmsnippers (is meestal 100 gram)
  • 1 liter water
  • klein  beetje olijfolie
  • staafmixer of keukenmachine

Hoe maak je het klaar?


  1. Maak de courgette schoon en snij deze in stukken.
  2. Je snijdt de groene delen van de lenteui in kleine stukjes. 
  3. Doe een beetje olijfolie in een ruime koekenpan en bak zachtjes de lenteui daarin zodat deze wat zachter wordt. 
  4. Zet ondertussen een liter water op het vuur in een grote pan en laat daar 1 blokje kippenbouillon in oplossen.
  5. Na een minuutje doe je de blokjes courgette bij de lenteui in de koekenpan zodat deze ook zacht kunnen worden, roer dit een paar minuten op wat hoger vuur om.
  6. Als het water met bouillonblokje aan de kook is gekomen en de courgette ook wat zachter is geworden, doe je de courgette en lenteui bij de bouillon. Dit breng je weer aan de kook. 
  7. Pureer het geheel met een staafmixer in de pan of anders in de keukenmachine.
  8. Breng de soep op smaak met peper. Je kan ook wat zout toevoegen, maar de zalmsnippers zijn ook al zout, dus die geven later ook smaak aan de soep.
  9. Roer de (lactosevrije) slagroom* er door heen en je kan de soep opdienen.
  10. Nadat je de soep in soepkommen of in diepe borden hebt geschept, doe je er naar smaak zalmsnippers bij.
* Lactosevrij staat tussen haakjes omdat ik lactose goed verdraag en dus gewone slagroom gebruik. Zit je in de eliminatiefase van het FODMAP dieet of heb je lactose nog niet getest, gebruik dan sowieso de lactosevrije variant! 

Hou je niet van zalm?


Geen probleem. Dankzij mijn collega weet ik dat courgettesoep met uitgebakken spekjes ook heel lekker is! Let alleen op dat deze spekjes niet te vet blijven (ik krijg daar zelf last van). Bak de spekje goed uit en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.


Reacties

  1. Bedankt voor dit heerlijke recept! Heb hem al heel wat keren gemaakt. Met hampreepjes is het ook lekker! Kun je zo kant en klaar in een bakje kopen en is wat meer low budget dan zalm
    :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er 2 blaadjes laurier en wat tijm bij gedaan als kruiding , da groenten heb ik er paksoi en rucola bijgevoegd ( dank zij mijn eigen groentetuin )ook gekookte kippenreepjes, het is een overhéérlijke soep geworden .

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten