Polyolen

In eerdere blogs heb ik uitleg gegeven over de eerste letters van de afkorting FODMAP. In dit blog beschrijf ik de laatste letter, dus de 'P'. Mocht je je afvragen waar de letter 'A' dan gebleven is in mijn blog: die staat voor 'And' en duidt dus geen groep aan.

De 'P' staat voor polyolen. Dit zijn suikeralcolholen die voorkomen in bepaalde soorten groenten en fruit.

In de voedingsindustrie worden polyolen ook gebruikt als kunstmatige zoetstoffen. Polyolen zijn te 'herkennen' aan namen van zoetstoffen die eindigen op 'ol' zoals sorbitol, mannitol, maltitol en xylitol. Deze stoffen worden vaak gebruikt in 'suikervrije' kauwgom, pepermunt en snoep en hebben allemaal een eigen E-nummer.

Wanneer je je afvraagt waarom bepaalde groente- en fruitsoorten op de 'rode' FODMAP lijst staan, ofwel op de verboden lijst, dan kan dat dus onder andere met de hoeveelheid polyolen te maken hebben.

Voorbeelden van groenten en fruit die polyolen-rijk zijn: appel, watermeloen, perziken, nectarines, bloemkool en avocado's.

Als je in de eerste fase van het dieet alle FODMAP's weg laat, eet je onder andere deze soorten niet. Maar dus ook geen kauwgom, light frisdrank en dergelijke. Naderhand kan je deze uiteraard één voor één testen om te kijken waarvoor je echt gevoelig bent en waarvoor niet.




Bronnen:
Voedingscentrum
FODMAP dieet

Reacties